Melisa Akkuş: Fridays For Future (Gelecek İçin Cumalar) aktivisti
Küresel İklim Grevi bu yıl dijitale taşındı!
Türkiye’de iklim krizine farkındalık yaratmak için aktivizm faaliyetleri yürüttüğümüz Fridays For Future (Gelecek için Cumalar) olarak gerçekleştirdiğimiz 5. Küresel İklim Grevi Covid-19 salgını nedeniyle dijitale taşındı.
Fridays For Future Turkey ve Sıfır Gelecek olarak aylardır üzerine çalıştığımız Dijital İklim Grevini 3 Nisan’da gerçekleştirdik. Çeşitli konuşmacıların da katılımı ile gerçekleşen bu greve; Banu Kanibelli, Gülinler gibi sanatçılar da verdikleri konserlerle dahil oldular.
Fridays For Future ve Sıfır Gelecek’in yaptığı çağrı ile birlikte Türkiye’nin bu ilk dijital iklim grevine tam 2000 kişi katıldı. Grevde basın açıklamasını Fridays For Future(FFF) iklim aktivistleri olan Selin Gören ve Atlas Sarrafoğlu okudu. Konuşmacı olarak da Mert Fırat,Ömer Madra,Ümit Şahin,FFF aktivistleri ve de birçok sivil toplum örgütünden değerli kişiler bizimle birlikte oldular. Bu konuşmalarda dünyanın durumu, artan iklim krizi tehlikesi ve bununla birlikte büyüyen küresel iklim hareketine değindiler.
Bizler FFF olarak, artık herkesin bilime ve gençlere kulak vermesini istiyoruz çünkü zaman geçiyor, vaktimiz azalıyor. Bu noktada da herkesin, yaşadığı gezegenin yok oluşuna sessiz kalmaması ve harekete geçmesi gerektiğine inanıyoruz.
Sıfır Gelecek kampanyası,”Krize kriz gibi davranın!” diyor. Çünkü iklim krizi için artık beklenecek zaman yok, bu çok acil bir durum ve bunun için gerekli şartların uygulanıp devletlerin iklim krizi için bir an önce harekete geçmesi gerekiyor.
Bu noktada iklim aktivistleri olarak birçok sorunla aynı anda ilgilenmemiz gerekiyor. Çünkü ekolojik yıkıma sebebiyet verecek projeler günümüzde artmakta. İşte en çok da bunun için biz gençler olarak yoğun bir şekilde harekete geçiyoruz ve geçmeliyiz de. Sadece biz değil hep beraber harekete geçmeliyiz çünkü bu sesi büyütmek hepimiz için çok büyük bir adım.
Türkiye aktivizm kelimesine bile yabancıydı yakın zamana kadar, bunu duyup geri çekilen toplumumuz FFF sayesinde neden aktivizm yapmamız gerektiğini öğreniyor ve insanlar gençleri dinleyip doğanın hakkı için harekete geçiyorlar.Sadece tek bir şey için de hareket geçmiyorsunuz bu mücadelede. Kendinizin, bir çocuğun, bir hayvanın, bir toplumun kısacası koskoca bir dünyanın geleceği olması için harekete geçiyorsunuz.
Bu hareket birçok olumsuzluğa rağmen güçlü bir sesle büyüyor ve inanıyoruz ki büyümeye de devam edecek! Bizler de gençler olarak iklim için çalışmaya daha yüksek bir istekle devam edeceğiz. Çünkü birliğimiz sayesinde çok büyük bir motivasyona sahibiz.
Siz de ilk olarak bu gerçeği, iklim krizini fark edin ve bizimle birlikte hareket geçin. Hep beraber köklü değişimlerin gerçekleşmesi için artık farkındalıktan ötesine ihtiyacımız var. Hiç kimsenin bir şey olmasına gerek yok yeter ki farkına varın ve harekete geçin ama sadece farkındalık yetmiyor bununla birlikte iklim krizi için hep birlikte köklü değişimlerin gelmesi için çalışmalıyız. Haydi artık iklim değil biz değişelim ve hepimiz tek ses olalım! Ve sesimizin daha çok duyulması için daha çok çalışalım, daha nice iklim grevlerinde buluşalım.